12.7.07

省你五十年

事出突然,跑上友人N的工作室。下午茶時間,他跟我說:「有好嘢益你。」然後便登上Mr Toledano的網頁。


Phillip Toledano Photography

如何抵賴呢?咱們的「省靚招牌五十年」。



客觀的說,把百潔布和地拖頭擺滿全身,加上街道的背景,在TVC上看來,這是可行的。但當主角們跳進平面,那個造型立即突出起來,加上差不多的調調......


得啦立立令啦!

相關連結
Hope And Fear / Mr Toledano
香港廣告商會

延伸閱讀
口水創意 2 之抄考? / 中央聖學子
康港精神 巧合到暈 / 朋友
有大隻copycat隨街跳 / 畢明

18 Comments:

Anonymous 小奧 said...

Phillip Toledano個 work咁出名都照翻一次...仲要係香港廣告商會...

不過4A條link錯左呀...

12/7/07 06:08  
Blogger Duke of Aberdeen said...

咁愛多八十年好D喇。

12/7/07 08:27  
Blogger 朋友 said...

條橋根本唔funny,睇完唔識笑已經好弊,點知原來又係有個visual再套返個講法上去,仲要係抄!!!

12/7/07 11:09  
Blogger 陳書 said...

to 小奧.
sorry~ 即改!

12/7/07 11:16  
Blogger 莘莘學子 said...

反智、反效果!

反省一下啦!

12/7/07 11:25  
Blogger 大6果/觀鳥家 said...

無能得救!

我發覺最能離譜係香港依家d人好似唔能care人地知佢抄嘢咁。

不知廉恥。

無能得救!

12/7/07 12:45  
Blogger 陳書 said...

原來學子也有提及!
期待學子的見解,我們須要你!

12/7/07 14:03  
Blogger ≡(▔﹏▔)≡ said...

其實唔係抄
係hi res 300dpi scan.....
SCAN 左去咪得囉....

13/7/07 02:34  
Anonymous Haleluyak said...

當你係廣告公司做過,你就知呢o的事十分平常。o個o的Art Base CD 做野每次都要搵reference。即係話,佢地抄野抄到慣晒,而且完全唔mind你地話佢抄野...

13/7/07 11:33  
Blogger 莘莘學子 said...

書兄,你咁講,我對康港未來重憂心。

haleluyak,所以如果設計學校 (和後浪們) 跟市場跟業界取向,康港一定冇將來。我們要的,可能是一場不流血的文化革命。

13/7/07 19:38  
Anonymous Anonymous said...

Haleluyak說的,100%認同,香港廣告界一味講抄,抄One Show, D&AD, Design Annual form all over the world, 買晒全世界最新的Vogue,Vanity Fair等等Fashion Magazine抄抄抄,高明一點的,左抄右抄,Photo Retouch一下, 把Visual合成, 便當是自己作品。只是,估不到今次連4A's自家出品的廣告都係抄作!失敗!

(曾經在香港4A's廣告待了超過十年的過路人)

14/7/07 01:40  
Blogger 朋友 said...

東方日報14/07/2007新聞:
廣告商會「省靚招牌」涉侵權

素 來 標 榜 原 創 的 香 港 廣 告 商 會 ( HK4As ) , 涉 嫌 抄 襲 美 國 著 名 攝 影 師 Phillip Toledano 去 年 發 表 的 作 品 , 用 作 今 年 商 會 慶 祝 五 十 周 年 的 廣 告 創 作 上 , 其 平 面 廣告 的 表 達 手 法 跟 Toledano 的 作 品 相 近 。 香 港 廣 告 商 會 否 認 抄 襲 , 但 承 認 在 攝 製 廣告 時 參 考 過 Toledano 的 作 品 。 Toledano 接 受 本 報 專 訪 時 表 明 , 現 正 尋 求 律 師 意 見, 考 慮 採 取 法 律 行 動 。

「 省 靚 招 牌 是 需 要 付 上 血 、 汗 、 淚 和 不 少 擦 亮 的努 力 。 」 是 今 年 香 港 廣 告 商 會 慶 祝 五 十 周 年 的 主 題 , 並 配 合 「 省 靚 招 牌 五 十 年 」 的宣 傳 口 號 , 邀 請 四 名 業 內 人 士 演 繹 以 「 省 靚 招 牌 」 為 概 念 的 廣 告 。 各 人 身 上 分 別 黏滿 不 同 的 清 潔 用 品 , 包 括 毛 刷 、 百 潔 布 、 擦 銅 布 和 鋼 絲 刷 , 藉 此 帶 出 廣 告 人 努 力 「省 靚 」 品 牌 的 訊 息 , 媒 體 覆 蓋 電 視 、 報 章 、 戶 外 等 。 由 於 主 體 突 出 , 該 廣 告 系 列 自今 年 中 推 出 以 來 , 獲 不 少 好 評 。

然 而 , 廣 告 商 會 的 金 漆 招 牌 尚 未 「 省 靚 」 , 卻 爆 出 抄 襲 疑 雲 。 最 近 有 廣 告 業 內 人 士發 現 , 該 商 會 所 創 作 的 部 分 「 省 靚 招 牌 」 平 面 廣 告 , 當 中 的 表 達 手 法 , 包 括 構 圖 、色 調 、 燈 光 背 景 以 至 模 特 兒 姿 勢 等 各 方 面 , 都 與 外 國 著 名 攝 影 師 Phillip Toledano 的 作 品 相 似 。 事 件 在 業 界 已 引 起 哄 動 , 業 內 人 士 紛 紛 經 互 聯 網 和 電 郵 ,將 有 關 該 攝 影 師 作 品 的 網 址 傳 開 去 , 就 算 是 相 關 行 業 人 士 都 獲 悉 事 件 。 據 悉 , 有 廣告 業 內 人 士 已 透 過 電 郵 將 事 件 通 知 該 攝 影 師 。

廣 告 商 會 否 認 抄 襲
懷 疑 被 抄 襲 的 作 品 , 是 美 國 著 名 攝 影 師 Phillip Toledano 去 年 初 拍 攝 的 影 集 , 以 「 Hope and Fear 」 為 題 , 藉 以 反 映 現 今 美 國 社會 中 不 同 的 欲 望 和 偏 執 。 合 共 十 幅 的 作 品 曾 於 紐 約 作 展 覽 , 並 刊 登 在 跨 國 雜 誌 上 。而 Toledano 該 系 列 的 圖 片 亦 可 在 外 國 圖 片 公 司 購 買 , 一 年 的 版 權 費 約 二 千 三 百 美元 ( 約 港 幣 一 萬 八 千 元 ) 。

現 時 於 美 國 紐 約 工 作 的 英 國 籍 攝 影 師 Phillip Toledano 接 受 本 報 查 詢 時 直 言 , 香港 廣 告 商 會 有 侵 權 之 嫌 , 當 中 的 「 毛 刷 」 涉 嫌 抄 襲 成 分 最 為 明 顯 。 Toledano 強 調自 己 是 「 Hope and Fear 」 唯 一 的 版 權 持 有 人 , 該 系 列 作 品 的 版 權 可 以 出 售 , 但 不能 剽 竊 。 Toledano 表 明 現 正 尋 求 律 師 意 見 , 考 慮 向 該 商 會 採 取 法 律 行 動 。

被 指 涉 嫌 抄 襲 的 「 省 靚 招 牌 五 十 年 」 的 廣 告 創 作 , 是 由 廣 告 商 會 會 員 公 司 負 責 。 香港 廣 告 商 會 發 言 人 否 認 抄 襲 事 件 , 但 承 認 創 意 團 隊 在 攝 製 平 面 廣 告 時 , 參 考 過 不 同的 作 品 , 當 中 包 括 唱 片 封 套 、 現 代 畫 、 流 行 時 裝 和 多 位 藝 術 家 的 作 品 , 而 Phillip Toledano 是 其 中 一 位 。 發 言 人 解 釋 , 在 身 體 上 貼 上 不 同 物 件 或 穿 上 由 不 同 物 件 堆砌 成 的 服 裝 , 這 種 藝 術 表 現 手 法 於 七 十 年 代 已 開 始 出 現 , 在 西 方 藝 術 界 並 不 罕 見 。

■ 專 案 組

http://orientaldaily.on.cc/new/new_a04cnt.html

14/7/07 12:49  
Blogger 塞米一條揚陸轟炸機 said...

...我也跟朋友一樣,衷心希望Phillip Toledano能夠勝訴。雖然我仍然悲觀地相信,箱講的瘡痍行業被掌刮過後,多數還是會文照抄橋照瘩;但至少可以踢爆箱講瘡痍工業以往的糖衣包裝,最好是可以順便踢爆行業最真實的一面;這樣,挑錯前途行錯路的切雞學生可以早一點發現真相吧。

16/7/07 20:42  
Anonymous Student said...

睇左你對香港設計界好多不滿,
我想你都係香港人,我好有興趣睇下你本人可以做到d咩驚世作品?我估計以閣下ga審美眼光如果做設計e行應該會自殺...
如果人人都如你一般不停數算其他人ga不是,香港人真係無得救了,
希望你可以從別人努力的一方面想一下,

p.s應該駡的很多,但駡完又點?
你唔搞好佢?你有勇氣去試咩?
香港靠晒你la,頂你個肺!

19/9/07 12:29  
Blogger 莘莘學子 said...

不平則鳴。

道理跟頂人個肺無須證明自己個肺比人大一樣。

{{ : )

21/9/07 01:44  
Blogger 莘莘學子 said...

不平則鳴。

道理跟頂人個肺無須證明自己個肺比人大一樣。

{{ : )

21/9/07 01:44  
Blogger KokDamon said...

To Student:

I have to say, I really don't agree with your opinion. it's not about who can made better design, (it's out of the issue!) i'll be more disappoint if HK people satisfy with all these copy trend.

i can't understand why you're so angry, but i'm now angry too, when I see your point of view in comment, very distorted vision, and i wonder how many people hold the same attitude. maybe that's one of the reason why designers couldn't go forward.

i hate when people use slogan like "We should love HK, we should support HK", without knowing the meaning itself.

5/10/07 13:09  
Anonymous Myron said...

I fully tie in with everything you have printed.
Chicken Veal Sausage

7/12/11 08:45  

Post a Comment

<< Home